Какво е псориазис?

Псориазисът е хронично възпалително заболяване, което обхваща кожата и ноктите и е свързано с редица съпътстващи заболявания.

Възпалението се проявява в кожата като локализирани или генерализирани петна . Тези петна могат да бъдат червени, (върху кавказка кожа) или тъмни (при по-тъмни тонове на кожата) люспести, сърбящи и люспести.

Хроничният псориазис е заболяване през целия живот.

Периодите, в които се появяват плаките, се наричат изблици на псориазис, а периодите, в които те изчезват, се наричат ремисии .

Изчезването на петна не означава непременно, че псориазисът е излекуван, тъй като това разрешаване е само временно.

Допитахме сме до специалистите за лечение на псориазис от psoriasis-treatment.eu и изготвихме тази подробна статия на тема псориазис.

Пристъпите и ремисиите са част от нормалния клиничен ход на псориазис.

Какво точно представлява псориазисът?

Заболяването псориазис може да повлияе на ноктите (псориазис на ноктите), както и ставите и сухожилията (известни като псориазисен артрит).

В допълнение, хората с псориазис са по-склонни да страдат от други хронични заболявания , като диабет и сърдечно-съдови заболявания, поради което ранното откриване и правилното лечение на тези заболявания от лекаря е от изключителна важност за предотвратяване на тяхното прогресиране.

Псориазисът причинява голямо физическо, емоционално и социално бреме, засягащо ежедневието.

Освен това избягването на хора, дискриминацията и стигмата имат силно въздействие върху болните от псориазис и техните семейства.

Псориазисът може да започне на всяка възраст, но е необичайно преди 10-годишна възраст. Най-вероятно е да се появи на възраст между 15 и 30 години .

При възрастните разпространението на псориазис варира между 0,17% в Източна Азия до 2,5% в Западна Европа. Изглежда псориазисът е еднакво често срещан проблем при мъжете и жените.

Псориазисът не е заразен . Псориазисните лезии не са инфекциозни.

Какво причинява псориазис?

Точната причина за псориазис е неизвестна, въпреки че има доказателства за генетично предразположение . Притежаването на определени човешки левкоцитен антиген (HLA) клас I антигени, по-специално HLA-Cw6, е свързано с по-ранна възраст на началото и с положителна фамилна анамнеза.

Псориазисът може да бъде провокиран и от външни и вътрешни задействия , включително лека травма, слънчево изгаряне, инфекции, системни лекарства и стрес.

Как се открива псориазис?

Представянето на плакатен псориазис, най-често срещаният вид псориазис, е доста типично и следователно лекарят много-лесно ще разбере дали имате това заболяване, само като погледне кожата Ви.

Псориазисът трябва да бъде оценен при диагностициране, преди първото Ви посещение от лекар и да прецените какво да бъде лечението.

Псориазисът може да бъде открит от вашите лекари, като се използват различни тестове, които измерват тежестта в кожата и ставите, как псориазисът влияе на настроението и ежедневните ви дейности живот и дали сте изложени на риск от сърдечни заболявания.

Тези резултати включват PASI (индекс на тежест на псориатичния артрит – резултат, който измерва тежестта на ставните симптоми при псориазис) и DLQI (Dermatology Life
Индекс на качеството – оценка, която измерва въздействието на псориазиса върху ежедневните ви дейности)

Може ли псориазисът да бъде излекуван?

Няма лечение за псориазис и пълното изчистване на кожните лезии може да не винаги
бъде възможно. Има няколко ефективни лечения за контрол на вашия псориазис.
При някои хора може да възникне спонтанно изчистване на псориазис.
Лечението на псориазис зависи от вашите индивидуални обстоятелства.

За хора с по-тежък за лечение псориазис, ултравиолетова светлина
може да се наложи лечение (фототерапия), лечение с таблетки или инжектиране.